„A különbség a között, amit megteszünk, és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.”
Mahatma Gandhi

Miért jó a DISC viselkedési stílus rendszer ismerete?

 

"Csak a másik által nyerünk teljes képet önmagunkról." Sri Yogananda

 

A viselkedéstudomány szerint az eredményes emberek tisztában vannak saját magukkal, ismerik erősségeiket és fejlesztendő területeiket, így képesek stratégiát kidolgozni arra, hogyan feleljenek meg a környezetük támasztotta követelményeknek. De az eredményes emberek ezen túlmenően azzal is tisztában vannak, hogyan hat viselkedésük másokra, így képesek annak megválasztására is, hogy különböző emberekkel különbözőképpen viselkedjenek.

A DISC rendszer kiindulási pontja, hogy viselkedésünket a problémák és kihívások, az emberek, a változások, valamint a szabályok kezelésének módja határozza meg. Mindezek kombinációjából alakul ki megfigyelhető viselkedési stílusunk.
Természetünkből adódóan hajlamosak vagyunk arra, hogy inkább egy adott módon viselkedjünk, és ne máshogy. Ha tisztában vagyunk azzal, magunk milyen viselkedést preferálunk, és ha képesek vagyunk mások stílusát felismerni, eredményesebben tudjuk kihasználni a vérmérsékletünk kínálta lehetőségeket, és képesek leszünk javítani kapcsolataink minőségén is.

Nem áll módunkban megválogatni kollégánk, ügyfelünk, felettesünk személyiségét, de ha felismerjük jellemvonásaikat, viselkedésüket, lehetőségünk nyílik arra, hogy az adott személyhez igazítsuk a saját kommunikációs viselkedésünket, ezáltal növelhetjük a közös munka eredményességét.

Viselkedés a munkahelyen – DISC online-kérdőív


A DISC egy olyan internet alapú, online-kérdőív, mely képes felmérni az egyén munkahelyi viselkedési stílusát. A kérdőív eredményei segítségével a vezetők képesek jobban megérteni munkatársaikat, vagy akár a kiválasztási folyamat során a potenciális jelölteket. A munkatársak számára segítséget nyújt ahhoz, hogy felismerjék saját erősségeiket, valamint beazonosítsák azokat a területeket, ahol fejlődésre van szükségük.

A DISC kérdőív kitöltése 10 percet vesz igénybe, és az eredmények alapján a rendszer egy 20-25 oldalas személyre szabott riportot, szöveges elemzést generál.

A DISC rendszer előnye, hogy egyszerű alapokból kiindulva egy rendkívül árnyalt, részletes viselkedésképet kapunk az adott személyről.

A DISC online-kérdőívben rejlő lehetőségek

 

  • Egyéni tanácsadás során Ön az online-kérdőív alapján részletes visszajelzést kap és lehetősége nyílik egyedi fejlesztési terv összeállítására. Elsősorban vezetőknek és értékesítőknek ajánlom.
  • Munkatársak elemzése során az online-kérdőív alapján részletes visszajelzés kap a csoport vezetője a kitöltőkről, összevetjük a vezető és munkatársak viselkedési stílusát, és ennek mentén  alakítjuk ki a megfelelő vezetői viselkedési stratégiát.
  • Csoportdiagnózis felállításával lehetőség nyílik az érintett munkacsoport összetételének vizsgálatára, a csapat erősségének és fejlesztendő területeinek meghatározása. Ez segítséget nyújt a csoportokon belül a feladatok megfelelő elosztásában, az esetleges konfliktusok feloldásában, vagy akár képzési szükségletek meghatározásában.